Information
och Program

Ny bilder på vår hemsida

Erland Ripas bildsamling är nu av föreningen färdigskannad för Svedala kommuns räkning. Föreningen har rätt att använda bilderna. Bilder tagna i vår kommun och som vi kunnat identifiera har vi nu publicerat här på vår hemsida under fliken ”Historiska bilder”. Kan ni mer om bilderna är vi ytterst tacksamma om ni meddelar oss så vi kan komplettera  informationen på bilden.

 

Aktiviteter som varit under hösten 2021

Verksamhetsåret närmar sig sitt slut och världen har återhämtat sig så smått efter pandemin! Vi får fortsätta var lite försiktiga men vi har i alla fall kunnat samlas ett par gånger under hösten för olika arrangemang.
Mölledagen den 12 september blev mycket trevlig! Det vackra vädret bidrog i högsta grad och kaffe med äppelkaka utomhus smakade förträffligt. Kvarnen iordningställdes med sina vita segel och kunde sedan snurra rejält med vindens hjälp. Möllarna fick till och med bromsa den och så startades den gamla tändkulemotorn som tuffade på några gånger under dagen. Vi kunde glädjas åt en hel del nya besökare och flera med barn. Information via Facebook och lokala kontaktnät visade sig vara lyckat.


Kaffeserveringen på Möllegårdens gård och grisakätte


Arbetet är i full gång med att sätta segel på möllevingarna

Oktober månad blev ganska intensiv med flera programpunkter. Först ut var medlemsmötet i Aggarpshallen den 13 oktober. Göran Larsson kom tillbaka till oss och berättade den här gången om skånska gästgivargårdar och dess historia. Ett välbesökt möte med drygt 70 medlemmar.


Göran berättar om hur en Gästgivargård kunde se ut

Onsdagarna den 20 och 27 oktober bjöd vi in till utställningen
”Tegel tål tidens tand” som finns permanent på Anitas restaurang vid Börringe kloster. Utställningen innehåller dokumentation och material från Börringe och Yddinge tegelbruk och omfattar också Lindholmens historia. Under kvällarna där bidrog Anita och hennes man Stefan till att vi kunde förflytta oss tillbaka till medeltiden och livet på Lindholmen, genom att de serverade mat och dryck från den tiden.


Montern om ”Tegel tål tiden tand”


Lars Månsson berättar för intresserade medlemmar
vid montern om Lindholmens slott.


Medeltidsmaten lät sig väl smaka


Huvudrätten bestod enligt menyn av:

Honungsglaserat fläskben med en näve örter och nejlika.

Kompost på nejlikarötter, morötter, persilja, rovor och päron.

Richard II Verde sawse.

Glaserade kålrötter med ingefära.

Kokt och syrad kål med kummin.

Stekta äpplen med lök

Vinterprogram

Redaktionskommittén presenterar nu vår årsbok nr 19 och vi hoppas den ska erbjuda trevlig och intressant läsning!

Boken som vi hoppas kunna leverera hem till alla medlemmar veckan före 1:a advent och kommer sedan att finnas till försäljning på julmarknaderna som arran-geras i Svedala den 4 december och i Bara den 5 december.

Boken finns sedan till försäljning på Biblioteken fram till nyåret och därefter i Kommunhusets kundtjänst (receptionen).

I boken ligger ett inbetalningskort för medlemskap kommande år 2022. Övrig Medlemsinfo, se längre ner.

Medlemsmöte

Vi inleder nästa verksamhetsår med en FÖRELÄSNING.

Tisdagen den 8 februari 2022 kl 19.00 ses vi i Aggarpshallen och får träffa Calle Bergendorff. Calle är fotograf och har ett föredrag med bilder med titeln ”Tillträde förbjudet, välståndets ruiner”.

Föranmälan till Ann-Kristin Persson via e-post sjodiken@gmail.com eller tel: 073 041 14 50.

 

ÅRSMÖTE 2022

Bokat på Aggarpshallen den 8 mars 2022

Bo Sahlée kommer och berättar om ”Kyrkogårdar och gravplatser i ett historiskt perspektiv”.

MEDLEMSINFORMATION

Angående e-postadresser, utdelningsadress och medlemsavgift.

Ibland behöver vi skicka ut information och påminnelse till fören-ingens olika arrangemang och då är det enklast att sända ut det via
e-post. Vi har e-post till alla er som har symbolen @ i adressfältet på kuvertet. Du som har en e-post men ingen @ i adressfältet var vänlig att lämna den i samband med inbetalning av årsavgift för 2022 eller skicka den direkt till vår kassör gertake.carlsson@gmail.com.
Vi skickar normalt sett nu medlemsbreven via e-post till de medlem-mar där vi har e-postadress förutom till dem som har begärt att få medlemsbreven via normal postutdelning.

Utdelningen av föreningens årsbok sker inom Svedala kommuns gränser med personlig utdelning medan utanför kommunens gränser sker det via Posten. Har du vid eventuell flyttning lämnat en adressändring till posten så gäller den för post skickad via Postnord medan årsboken som lämnas ut av oss själva inom föreningen går till den adress som finns i vårt medlemsregister.

Medlemsavgiften för 2022 är för enskild medlem 160:- och ytterligare 60:- för familjemedlem. Avgiften står förtryckt på bifogat inbetalningskort och kan betalas via Bg 478-6240 eller Swish 123 366 92 98.

    Föreningen Svedala-Barabygden önskar er

 God Jul och Gott Nytt År!