Information
och Program

Aktiviteter

 

 

 Skånska Möllors dag vid Aggarps kvarn genomfördes i vackert väder och många  gäster.

Vid tävlingen om vilken kaffeduk eller kaffekopp som var mest tilltalande  blev följande Vinnare:

Duk nr 5 blev vinnare och av 7 röstande vann Margit Olsson ett  halvt kg kaffe.

Kaffekopp nr 4 fick 8 röster och här drogs Jane Thulin som vinnare och även hon vann ett halvt kg kaffe.

 

 

Aggarp Kvarn visas den 4 september och då serveras kaffet med äppelkaka. Vi hoppas att vädrets makter står oss bi eftersom vi gärna serverar utomhus. Vi finns på plats kl 13-16.

 

 

 

Höstens utflykter

går i år till Östra Sallerup i Hörbytrakten, där vi kan besöka Prästgårdsparken med bland annat Karl XI:s stenar. Parken är uppbyggd efter den lokala prästen Jöns Henrikssons idéer när de svensk-danska krigen pågick. Anläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa. Den är formad efter renäs-sansens stilideal och klassad som fornminne av Riksantikvarie-ämbetet.

Den centrala delen av själva byn Östra Sallerup utgör ett riksintresse för kulturmiljövården.

I nära anslutning finns Radiomuseet, kopplat till Hörby radiomast, som visar utställning om radions historia samt apparatsamling.

Det finns mer information på Internet om du vill söka;

https://www.horbyradioforening.se

https://www.hembygd.se/jons-henriksson

 

Vi kör som tidigare två lördagar, den 10 och 17 september med 50 personer per/tur.

Vi åker från Svedala kl 11.00, äter lunch på Tolånga 17, där man också har en kött- och charkuteributik. Om du vill handla något där rekommenderar vi att du tar med kylväska eller dyl.

Därefter åker vi till Östra Sallerup, där vi får guidade visningar i halv grupp i Radiomuseet och Prästgårdsparken och där emellan blir det eftermiddagskaffe.

 

          Bild från hemsidan Föreningen Jöns Henrikssons minne.

 

         

                 Bild från Hemsidan Hörby Radio-förening

 Vi får även möjlighet att besöka kulturhuset i den gamla skolan, som har utställning med information om prästen, parken och den dåtida skvadronen.

Parkvandringen är ganska lång och på något ställe lite ”knölig” så vi rekommenderar bra skor och kanske ett par stavar.

Priset är 500 per person och omfattar resa, lunch, guidningar och eftermiddagskaffe, och betalas till föreningen bankgiro 478-6240 eller swish-nr 123 366 92 98.

Anmälan till Ann-Kristin Persson, telefon 073 041 14 50 eller e-post sjodiken@gmail.com.

 

Medlemsmöte

Torsdagen den 27 oktober i konferenssalen i Aggarpshallen.

Bo Sahlée berättar och visar bilder om ”Kyrkogårdar och gravplatser i ett historiskt perspektiv”. Vi bjuder på kaffe med dopp.

 

Gamla Svedala

Studiecirkel om Svedalas historia startar på Biblioteket i Svedala i september. Bo Sahlée kommer att vara cirkel-ledare. Se vidare information från Biblioteket.

 

Efterlysning !

Vi behöver ersätta den som för närvarande utför den grafiska designen i våra årsböcker. Arbetet utförs med hjälp av programmet InDesign som installeras på en fast installerad hemmadator.
Enkelt uttryckt innebär arbetet att montera och anpassa bilder och texter från olika författare tills det blir en enhetlig och färdig bok.

Det behövs bra datorvana, lite IT-kunskap och erfarenhet av programmet och grafisk design. Om du inte har erfarenhet av grafisk design men inte är rädd för att lära något nytt, är envis och beredd att lägga ner ideell tid på detta, är det en rolig och mycket lärorik sysselsättning.

Passar detta in på dig eller du vill ha mer information blir vi jätteglada om du kontaktar vår nuvarande grafiska formgivare Mats Olsson på tel. 070 657 69 62.

 

Möllegruppen

träffas vid Kvarnen från april månad tisdagar kl 10.00.

Alla som tycker det skulle vara roligt att jobba med kvarnen och möllarbostadens tillsyn och underhåll är välkomna.

Kontaktperson; Nils-Åke Åkesson, telefon 070 298 4537

 

Släktforskargrupp

träffas en gång per månad för att diskutera gemensamma frågor eller problem.

Kontaktperson Ann-Kristin Persson via sjodiken@gmail.com.

 

ÖVRIG INFORMATION

Sveriges och Skånes hembygdsförbund skickar ut medlemsinformation varje månad och om man är intresserad kan man prenumerera på utskick på Sveriges hembygdsförbund på adress: www.hembygd.se/skane/aktuella-dokument

Skånes hembygdsförbund hemsida; www.hembygd.se/skane

 

Vill du bli medlem? Klicka på  Bli Medlem

 

Ny bilder på vår hemsida

Erland Ripas bildsamling är nu av föreningen färdigskannad för Svedala kommuns räkning. Föreningen har rätt att använda bilderna. Bilder tagna i vår kommun och som vi kunnat identifiera har vi nu publicerat här på vår hemsida under fliken ”Historiska bilder”. Kan ni mer om bilderna är vi ytterst tacksamma om ni meddelar oss så vi kan komplettera  informationen på bilden.

 

Aktiviteter som varit under Våren 2022

Vi har klarat av Valborgsfirandet i Aggarp, i år som ”huvud-arrangör”. Det är otroligt svårt att beräkna antal besökare, men vår sammanfattade gissning är att det kanske var 800-1000 personer som minglade runt. Mats gräddade i alla fall 200 våfflor, kaffebryggaren gick varm och servitriserna hade fullt upp både ute och inne!

Den för året lilla valborgsbrasan tändes och bevakades av Ungdomsbrandkåren.

 

 

 

Svedala Manskör medverkade med de traditionella vårsångerna, Lars Johansson höll ett fint tal till våren och Lions var på plats med sin korvvagn.

 

Den 4 maj besöktes Ryds ängar vid Skabersjö av drygt 20 medlemmar. Per Blomberg guidade och berättade om både djur och natur.

 

Årsmötet den 10 maj samlade drygt 70 medlemmar och det uppmärksammades att föreningen i år fyller 30 år. Bo Sahlée, som var en av initiativtagarna, berättade kort om starten.

Årsmötesförhandlingarna klarades av och styrelsen omvaldes i det närmaste i sin helhet. Vår ledamot Sven Kristerson avled under våren och Mats Olsson lämnade sitt styrelseuppdrag, så våra två ersättare valdes in på ordinarie plats. Nya ersättare, Ann Lindborg och Katarina Lindberg hälsas välkomna. Styrelsen presenteras sist i bladet.

Efter mötet bjöds kaffe med dopp till ett trevligt musikprogram med Göran Sonesson från Hyltarp.