Information
och Program

 

 

Höstens aktiviteter och program

MÖLLEGRUPPEN – vår enastående arbetsgrupp som varje vecka, nästan året om, ser till att kvarnen bevaras. Föreningen har ett avtal med Svedala kommun om underhåll av kvarnen och möllarebostaden och man försöker ha en planering på åtgärder som måste göras framöver.

Efterlysning! ! !Vi behöver förstärkning i gruppen och söker dig som tycker det är trevligt att skrapa färg, måla, städa och allt annat som hör till i gamla hus. Höstens aktiviteter startar tisdagen den 12 september. Anmäl dig till vår kontaktperson; Nils-Åke Åkesson, telefon 070 298 4537 eller Tord Larsson, telefon 076 397 8340.

 

MEDLEMSMÖTE

Det blir en föredragskväll torsdagen den 19 oktober kl 19.00 i Aggarpshallen.

Viia Delvéus från FemNet berättar om Kvinnor i Bara härad.

Vi bjuder på fika.

 

SLÄKTFORSKNING

Vi träffas en gång per månad och tar upp olika ämnen som kan vara till din hjälp i släktforskningen. Du har möjlighet att komma med förslag till ämnen.

Vid första träffen i höst kommer vi få en inblick i programmet Disbyt, ett program som man kan använda utan att vara medlem i föreningen DIS.

Kontaktperson är Ann-Kristin Persson, sjodiken@gmail.com eller på telefon 073 041 14 50.

 

HEMSIDAN OCH ARKIVET

På hemsidan finns över 50 000 bilder som alla är sökbara genom att skriva in ett sökord (namn, plats fotograf m.m.) i sökfunktionens övre vänstra fält. I fältet under finns olika kategorier av bilder. Vet man inte var den sökta bilden finns så kan man där välja att söka på alla kategorierna, vilket då kan ta lite längre tid.

Om ni hittar något som är fel eller har kompleterande uppgifter vill vi mycket gärna veta detta. Lättast är då, att när ni öppnat en bild, rulla ner på sidan under bilden där det finns ett kontaktformulär att fylla i.

Den mest aktuella förändringen på hemsidan är att bilder tagna under våra aktiviteter har hittills presenterats under aktuell informatin och program. De finns nu på en egen sida genom ny knapp i menyn på hemsidans startsida.

I arkivet jobbar vi fortlöpande med att ordna och registrera bilder och dokument som föreningen fått som donation eller insamlats under många år. De senaste bildsamlingarna som blivit skannade och registrerade är Knut Jönssons och Agne Johanssons som nu finns på vår hemsida. Med registrering menas bl.a. att så mycket som vi vet om bilden skrivs in i den digitala bildens information, metadata. Den informationen följer sedan bilden oavsett senare bildbehandling. Det är denna information som visas på hemsida och som också är sökbar.

Just nu jobbar vi med att uppdatera ett register på vad som finns i arkivet vilket är många hyllmeter böcker, häften och andra dokument. Registret är tänkt vara tillgängligt på hemsidan i framtiden. Vi jobbar också med att uppdatera de anteckningar som gjordes under många års studiecirklar där äldre svedalabor berättade vad de visste om husen längs gator och torg.Vem som bott eller/och haft verksamhet där.

Ett stort material som är tänkt att sedan presenteras på hemsidan.

En husinventering av husen i centrala Svedala som gjordes 1989 jobbar vi också med att försöka presentera på hemsidan.

Har ni gamla foto eller historier att berätta från vår kommun är vi mycket intresserade att ta del av dessa.

 

E-postadresser

Angående e-postadresser, utdelningsadress och medlemsavgift.

Under året har vi bara skickat ut 2 medlemsblad tidigare, men istället skickat information och påminnelser via e-postadress.

Vi har e-post till alla er som har symbolen @ i adressfältet på kuvertet. Du som ännu inte har anmält din e-post kan lämna den i samband med inbetalning av årsavgift för 2023 eller skicka den direkt till vår kassör gertake.carlsson@gmail.com.

Vi skickar normalt sett nu medlemsbreven via e-post till de medlemmar som har anmält   e-postadress, förutom till dem som har begärt att få medlemsbreven via normal postutdelning.

Utdelningen av föreningens årsbok sker inom Svedala kommuns gränser med personlig utdelning medan utanför kommunens gränser sker det via Posten. OBS! Har du vid eventuell flyttning lämnat en adressändring till posten så gäller den för post skickad via Postnord medan årsboken som lämnas ut av oss själva inom föreningen går till den adress som finns i vårt medlemsregister.

Medlemsavgiften för 2023 är för enskild medlem 160:- och ytterligare 60:- för familjemedlem. Avgiften står förtryckt på bifogat inbetalningskort och kan betalas via Bg 478-6240 eller Swish 123 366 9298.

 

ÖVRIG INFORMATION

Sveriges och Skånes hembygdsförbund skickar ut medlemsinformation varje månad och om man är intresserad kan man prenumerera på utskick på Sveriges hembygdsförbund på adress: www.hembygd.se/skane/aktuella-dokument

Senaste Medlemsbladet kan du hämta som Pdf genom att klicka här

 

Genomförda aktiviteter

Bildgalleri från tidigare aktiviteter finns nu under egen knapp i menyn på öppningssidan

Vi är mitt i högsommaren och hembygdsföreningarna runt om i landet håller sina gårdar, kvarnar och museer öppna. Det finns gott om besöksmål om man kan och har möjlighet att åka lite längre.

Våra aktiviteter under våren och försommaren har varit välbesökta och här i bladet presenterar vi höstens aktiviteter.Föreningen arrangerade det traditionella Valborgsfirandet vid Aggarps kvarn tillsammans med Svedala Manskör, Lions Svedala och Ungdomsbrandkåren. En härlig vårkväll bidrog till att många hundra besökare kom och en hel del passade på att köpa kaffe med våffla. Manskören bjöd på vårsångerna och kommunalrådet Erik Stoy höll vårtalet.

Den 10 maj besökte vi Eksholmssjön där programgruppen ordnat med en trevlig tipsrunda och serverade sedan en grillad korv efter målgången. Drygt 20 medlemmar mötte upp och klurade på natur- och kulturfrågor.

        Efter tipsrundan runt Eksholmssjön blev det grillad korv med tillbehör.

 

Vi har haft medlemsvärvning och bokförsäljning på Klågerupsdagen och Svedala Marknad.

 

Den 2 juli firades Skånska Möllors dag, och liksom på många andra ställen runt om i Skåne, visade vi upp Aggarps kvarn. Vi fick ett varierande sommarväder men traditionsenligt kunde vingarna snurra och i trädgården serverades äggakaka och kaffe med dopp tillsammans med trevlig musik.

 I den hårda vinden snurrade kvarnens vingar med endast stormbräderna monterade och i tältet serverades nöjda och glada gäster.

 

 

 

Skånes hembygdsförbund hemsida; www.hembygd.se/skane

 

Vill du bli medlem? Klicka på  Bli Medlem