Genomförda program 2014

 

Besök på teatermuséet i Malmö
År 2014 inleddes den 5:te och 12:te februari med besök på Teatermuséet i Malmö. Besöken var mycket uppskattade av deltagarna.  Vi rekommenderar de som inte deltog att någon gång göra ett besök på egen hand, även om de då blir utan den trevliga guidningen.

 

Årsmöte
Årsmötet den 3.e mars samlade 93 medlemmar.
Vi kunde välkomna en ny styrelsemedlem, Kerstin Evander, och tackar Kerstin Knutsson som hade avsagt sig återval.
Som avslutning på årsmötet fick vi lyssna på Carl-Erik Lundbladh från Dialekt- och Ortnamnsarkivet i Lund när han berättade om den stora skatt för hembygdsforskningen som denna institutions arkiv och verksamhet egentligen är.
Årsmötet avslutades med fika och en sorlande, social samvaro.

Släktforskningens dag
Lördagen den 15:e mars, klockan 10.00 till 13.00, var det Släktforskningens dag på biblioteket i Svedala. Årets tema var ”Porträttet i släktforskningen”.
Mellan klockan 11.00 till 12.00 lysnade vi ett föredrag om att släktforska med hjälp av datorn och om porträttet i släktforskningen.
Representanter från vår förening var på plats för frågor om släktforskning.
Detta var ett samarrangemang mellan Svedala Bibliotek och Föreningen Svedala-Barabygden.

 

Föreläsning om biodling
Biodling Måndagen den 14:e april.  Anders Hansson från Alstad kom till församlingshemmet och berättade om biodling och om binas levnadsöden. Detta blev ett lysande tillfälle att få lära sig mer om en urgammal del av kulturhistorien, framför allt för de som annars flyr hals över huvud när de ser eller hör ett bi. Vi fick med andra ord veta allt som är värt att veta om bin och biodling. Föreningen bjöd på Kaffe med dopp.

IMG_4555

IMG_4558

 

Valborgsfirande
På Valbogsmässoafton var det traditionsenligt majbål och sång av Svedala manskör vid Aggarps kvarn. Föreningen hade i samband med detta en välbesökt  kaffeservering i möllarbostaden.

DSCN1359
Svedala Manskör sjöng in våren och Lars Johansson talade.
Foto: Mats Olsson

DSCN1355
Inte mycket fart i den brasan.
Foto: Mats Olsson

 

 Besök hos Gärdslövs byalag

Måndagen den 26:e maj,  hade  vi beställt en helkväll hos Gärdslövs högaktiva byalag. På grund av många anmälda till aktiviteten fick gruppen delas så hälften åkte iväg med byalagets eget ”tuff-tuff-tåg” medan de övriga fick börja med att besöka byalagets eget ”Byastuga”.  Där trakterades vi kaffe och kakor och under tiden berättade byalaget om dess historia och om deras projekt att varje år tillverka grillkol i en egen kolmila. Tågresenärerna åkte en guidad tur till Näsbyholm och den vackra naturen däromkring. Under turen fick de lyssna på en kunskapsrik och underhållande lokalhistoria om trakten, som även innehåller berättelser om den legendariske äventyraren och kvinnotjusaren Bror von Blixen-Finecke. Efter rundturen bytte grupperna aktivitet vilket fungerade alldeles utmärkt. Det fantastiska vädret gjorde också att det blev en hellyckad kväll. Det är lätt att hitta till Gärdslövs byastuga. Kör E65:an österut och ta av till höger vid skylten mot Gärdslöv.  Byastugan ligger på höger sida, 100 meter efter Gärdslövs kyrka. 69  medlemmar deltog .


unnamed (5)

Tåget Piff och Puff Klart för avgång  
Foto: Ulla Jönsson

unnamed (4)
Första gruppen  ger sig iväg 

 Foto: Ulla Jönsson

IMG_4727
Hållplats Näsbyholmssjön

Foto: Göran Kleander

IMG_4744

unnamed (2)
Byalagets olderman Lars-Erik Olsson berättar om hur man gör träkol genom milning.
Foto: Göran Kleander och Ulla Jönsson

unnamed (1)

unnamed
Kaffet och kakorna smakade bra
Foto Ulla Jönsson

 

Nationaldagen

Swedish_flag_with_blue_sky_behind_ausschnitt

I år deltog föreningen i firandet av nationaldagen den 6 juni. Sju medlemmar kom till samlingen klockan 10.00 på Stortorget för avmarsch kl. 10.30. Efter att föreningarna marscherat runt i Svedala och fanbärarna ställt upp sig började festligheterna framför kommunhuset. Föreningen Svedala-Barabygden hade tilldelats Svedala kommuns Miljöpris vilket  delades ut vid festligheterna. Svedala Kommuns korta motivering till priset löd: Föreningen Svedala Barabygden bidrar till att sprida kunskap och förståelse för kulturmiljöerna och människorna som bott och verkat i trakten. Föreningen bidrar till att uppfylla miljömålet ”God bebyggd miljö”.

DSCN1642
Våra medlemmar färdiga för avmarsch.

Foto: Mats Olsson

IMG_4756
Föreningen på marsch i Storgatan
Foto: Göran Kleander

DSCN1644
Kulturskolans blåsorkester stod för marschmusiken.

Foto: Mats Olsson


DSCN1646Fanbärarna är uppställda.

Foto: Mats Olsson


DSCN1687Manskören och Kulturskolans sångelever underhåller.

Foto: Mats Olsson


DSCN1661Kulturskolans yngre elever sjunger Idas sommarvisa.

Foto: Mats Olsson


DSCN1671Vår ordförande Kjell Bergman lyssnar på motiveringen och mottar kommunens miljöpris.

Foto: Mats Olsson

IMG_4775
Ordföranden tackar för priset.
Foto: Göran Kleander


DSCN1664Holger Sverin  tackar för Svedala kommuns kulturpris vilket han fått för sitt arbete i Oxie härads hembygdsförening, där han är ordförande.

Foto: Mats Olsson


DSCN1690Kulturskolans trumslagare visar hur trumpinnarna skall hanteras.

Foto: Mats Olsson

 

Möllans dag vid Aggarps kvarn
Söndagen den 6:e juli, mellan klockan 13.00 och 16.00, arrangerade vi vår traditionella Möllans dag vid Aggarps kvarn och möllarbostad. Vi hade vädergudarna med oss, det var ett strålande väder med sommarens hitintills varmaste dag.

Det serverades ”äggakaga” och kaffe med dopp i ett överfullt kaffetält. ”Gillesbandet” med fem välspelande musiker underhöll med trevlig och uppskattad musik.
Möllan  visades för många intresserade och vinden  var också gynnsam så vi kunde låta möllevingarna snurra till mångas belåtenhet.
Tändkulemotorn startades också och gick tidvis med sin typiskt dunkande gång.
Några veterantraktorer och bilekipage kom och visades upp.
Elna och Karolina Linde från Lunds Kaninhopparförening kom och visade upp hur man kan få en kanin att hoppa över hinder. De hade även klappvänliga kaniner med sig till barnens stora förtjusning.
Tråkigt var att det utlovade hästekipaget uteblev av någon anledning, så även Gutefåren vars matte hade fått förhinder.
Men det blev trots detta en trevlig och uppskattad eftermiddag vid Aggarps kvarn.


DSCN2304Allt är förberett och besökarna börjar strömma till.

DSCN2311
Möllares trädgård blev till bredden välfylld av besökare.


DSCN2337”Gillesbandet” underhöll besökarna med trevlig musik.

Karolina och Elna
Elna och Karolina visar upp några av kaninerna.

DSCN2328
Kaniner hoppar högt och fort går det.

DSCN2315
Tändkulemotorn demonstrerades.

DSCN2309
Ett glatt gäng som ofta träffas på möllans dag.

Svedala Marknad
Lördagen och söndagen den 28-29/6 var föreningen traditionsenligt  representerad på Svedala Marknad där vi sålde böcker och medlemsabonnemang.

DSCN2295


DSCN2292

 

”Veteranmarknad”
Den 30:e augusti var det ”Veteranmarknad” i Svedala centrum, ett evenemang som ser ut att bli en tradition. Bland många andra programpunkter och sevärdheter fanns också ”tuff-tuff-tåget” från Gärdslövs byalag som körde guidade turer i Svedala med omnejd. Turerna utgick från Stortorget och hade som mål Aggarps kvarn och Aggarps by.  Guide var JanAnders Persson från vår förening. Han berättade under färden om hus och miljöer som passerades. En del av dessa har försvunnit men JanAnders berättelse gjord kanske att många av resenärerna kunde tänka sig hur det en gång sett ut.

Lokföraren Lennart Kristersson från byalaget och JanAnders gjorde  åtta resor som resenärena tycktes uppskatta.

 

Höstens bussutfärd
Lördagen den 20:e september var det dags för vår årliga höstutflykt. Det var för ovanlighetens skull på en lördag.

Vi samlades i vanlig ordning på Sporthallens parkering i Svedala för avfärd till Bosjöklosters slott och trädgårdar, mitt i Skåne, mellan de två Ringsjöarna. Slottet är berömt för sitt intressanta konstmuseum och slottsparken för sin rosengård och sin tusenåriga ek.
När vi kom fram serverades kaffe med muffins från bussen. Därefter välkomnade slottsherren och greven Thord Bonde oss och berättade om klostrets och gårdens historia. Vi blev uppdelade i två grupper och undertecknad kom i gruppen som sedan blev guidade av Thord Bondes dotter Julia. Hon visade oss först runt i rosenträdgården med endast engelska väldoftande rosor. Därefter visade hon oss in i stensalen där hon presenterade porträtten som hängde där. Vi gick därefter ut på innergården och via kryddgården till kyrkan allt medan Julia berättade allt vad som var värt att veta. Inne i kyrkan berättade hon bland annat om altarskåpet från 1500-talet. Innan vi blev serverade lunch i ungdjursstallet gick vi en liten promenad i parken och beskådade bland annat den mer än tusenåriga eken.

Därefter bar det iväg till Landskrona för ett guidat besök hos Antikrundans expert Joakim Bengtsson i hans 1700-talshus vid hamnen. Han gjorde en fantastiskt trevlig presentation av sitt hem och sina samlingar innan vi fick fritt gå runt och titta. Därefter serverades kaffe med kladdkaka nere i källarvalven eller på den härliga innergården.
Det var två bussar med hundra jättenöjda deltagare som därefter vände färden mot Svedala.

DSCN2818
Thord Bonde hälsar oss välkomna.
DSCN2827
I en väldoftande engelsk rosenträdgård.

DSCN2838
Julia berättar om porträtten i stensalen.

DSCN2851
I kryddgården var det fri plockning för att krydda sin snaps.

DSCN2856
Julia berättar om altarskåpet från 1500-talet.


DSCN2859
Den tusenåriga Eken

DSCN2870
Lunch i ungdjursstallet.

DSCN2886_2
Joakim Bengtsson berättar om sitt hem och samlingar.

DSCN2890
Joakim i sitt kök med den speciella spis som har allt.

DSCN2909
Kaffet serverades bl.a. i källarvalven.

 

Kulturnatt 2014
Lördagen den 11:e oktober var det ”Kulturnatt” i Svedala.

Den föregicks dock i år av Svedalamässan där vi deltog med en monter där vi presenterade föreningen och den kommande kulturnatten. Mässan pågick under fredagen  och lördagen.

DSCN3035

 

Vår monter på Svedalamässan, dock utan bildspel p.g.a. strömavbrott.

På grund av ett längre strömavbrott i hela Svedala som pågick från tidig lördagsmorgon till ca 17.45 på lördagskvällen blev både mässan och kulturnatten lidande.
Vi hade trots detta ”öppet hus” på Småskolan, med visning av foton från Sture Falheds donation. Besökarna kunde också få hjälp att söka sig själv eller någon anhörig bland alla av Falhed donerade  foto som nu är färdigskannade och omfattar c:a 40 000 foto.
Gästerna bjöds på kaffe eller te och hembakade kakor. De som ville kunde istället lägga en slant i insamlingsbössorna till Världens Barn.

 

Baltiska utställningen 1914
Onsdagen den 22:a oktober anordnade vi ett medlemsmöte i Stora salen på Folkets Hus.

Då besöktes vi av ingen mindre än Sven Rosborn från Malmö, välkänd arkeolog, museiman, författare,  föredrags-hållare, viking och eldsjäl. I år är det hundra år sedan Baltiska utställningen ägde rum, vilket har firats och ihågkommits på många sätt. Under det gångna året har Sven Rosborn lett rundvandringar i Pildammsparken i Malmö och därvid berättat om hur parken såg ut 1914 då den var plats för utställningen. Rundvandringarna har varit mycket uppskattade och omtalade, men eftersom deltagarantalet har varit begränsat, och eftersom oktober är en vansklig månad vad gäller väderleken, kom Sven att istället ta oss med på en rundvandring med bildernas hjälp. Han visade sig vara mycket kunnig och på ett engagerat och entusiastiskt sätt berättade han om denna otroligt stora händelse.
Efter föreläsningen bjöd föreningen besökarna på kaffe och kaka.

DSCN3097

 

Årsboken 2014 och Julmarknad
Veckan före 1:a advent fick våra medlemmar 2014 års årsbok i sina brevlådor.

På julmarknaden den 1:a advent hade vi vårt officiella ”boksläpp” i samband med vår bokförsäljning på Kommunhusets gård.