Genomförda program 2013

Genomförda arrangemang 2013:

Statarmuseet i Torup

Tisdagen den 15:e oktober, klockan 19.00, hade vi bokat ett besök på Statarmuséet i Torup.statarmuseet

Det har skett mycket de senaste åren på detta unika museum. Här skildras ett helt annat liv än det på slottet. Vi får ett föredrag och en rundvandring, varefter det serveras kaffe med hembakat kaffebröd.

Med det nya och prisbelönta tillbygget finns det numera gott om plats.

IMG_4775

 Öppet hus

Lördagen den 5:e oktober var det ”kulturnatt” i Svedala, även om det där med ”natt” är av underordnad betydelse.

Under kulturnatten förra året hade vi ”öppet hus” på Småskolan och visade foton från Sture Falheds donation. Det blev en succé, med många fler besökare än vi hade förväntat oss.

I år gjorde vi om samma sak. Mellan klockan 14.00 och 20.00 hade vi återigen ”öppet hus” då besökare kunde komma och gå när det passade dem. Vi visade foton från denna jättelika samling som nu är på väg att bli slutligt uppordnad och ”sökbar”.

Höstutflyktph_museum

Söndagen den 8:e september gav vi oss iväg på vår höstutflykt.
Plastens hus
Det blev mycket ”åka” för pengarna. Först Perstorps Hotell där vi intog vår lunch som bestod av inbakad kassler med potatis, grönsaker och svampsås.

Därefter gick vi tvärs över gatan till ”Plastens hus”, ett museum som skildrar den industri som dominerat i Perstorp och som har gjort orten känd i hela vårt land. Idag tänker vi kanske inte på hur plasten finns som en självklarhet i vår vardag. Plasttillverkningen i Perstorp är därmed en mycket intressant del av vår moderna industrihistoria.

Svedala_kommunhus Medlems- och informationsmöte

 Svedala – detaljplaner

Programverksamheten 2013 började den 18:e februari med ett medlemsmöte kl.19.00 i Naverlönnsalen på Svedala kommunhus.

I enlighet med besökarnas önskemål vid informationsmötet med Alf Rasmussen den 15:e oktober arrangerade vi en fortsättning, denna gång med olika detaljplaner kring ”ICA-tomten” på Storgatan, ”Centralskolan”, stationsområdet, ”Åkerbruket”, med mera, med mera.

Vår ”ciceron” blev vår stadsarkitekt Pia Transe-Pedersen.
Som avslutning serverades kaffe.

 Årsmöte 2013torupslott

ägde rum måndagen den 18:e mars, klockan 19.00, på församlingshemmet i Svedala.

Föredragshållare var stadsantikvarie Anders Reisnert som att berättade om Torups slott och dess historia, om vilket han också skriver i årsboken 2012.

Mölledag

 

DSCN3753Som avslutning före sommaruppehållet arrangerades traditionsenligt vår årliga ”mölledag” på möllargården i Aggarp söndagen den 7:e juli, mellan klockan 13.00 och 16.00.

I lika traditionsenlig ordning hade vi servering i trädgården där man kunde avnjuta kaffe med hembakade kakor och/eller ”äggakaga” med fläsk och lingonsylt. För musik och underhållning svarade duon ”Maniskor” som sjöng visor på olika skånska dialekter.

Torups slott

Måndagen den 3:e juni anordnade vi två guidade visningar av Torup slott, en på eftermiddagen och en på kvällen.

Varje visning var begränsad till 15 deltagare. Guidningarna sponsrades av föreningen.

 lovgrodaGrodorna i Svedala

Torsdagen den 23:e maj, klockan 19.00, tog Mats Olsson oss med till en för dagen lämplig grodlokal.

Detta är en uppföljning av Per Blombergs artikel i vår senaste årsbok om grodorna i vår kommun. Per är i Japan under ett år och kan därför inte själv leda exkursionen.

Nya Naverlönnskolan

Måndagen den 22:e april,Naverlonnskolan_webb klockan 19.00, anordnade vi en guidad visning av den nya Naverlönnskolan. Skolans rektor, Jeanette Ranelycke, tog emot och visade oss runt.

Lämna en kommentar