Genomförda program 2011

Gammal Svedalakeramiksvedalakeramik

Med början den 5:e januari anordnade vår förening en utställning av ”Gammal svedalakeramik” på biblioteket i Svedala. Utställningen var en ”uppföljning” av den artikel i årets årsbok som handlar om ”Lerpottan”, den lokala keramikfabrik som en gång fanns i Svedala.

Trelleborgs nya museum

Trelleborgs museumDen 14:e februari, kl. 19.00, tog vi ny fart med ett studiebesök på Trelleborgs nya museum.
Från att tidigare ha varit placerat i utkanterna av Trelleborgs centrum har museet nu fått nya lokaler vid Stortorget, i det f.d. tingshuset vid sidan av vattentornet. Det är inte många museer som kan ståta med ett sådant ”paradläge”!

Årsmöte 2011

måndagen den 14:e mars kl. 19.00 i Svedala församlingshem.

Vår förenings 20:e årsmöte samlade drygt 100 deltagare. Efter årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna till ett medryckande föredrag av Marianne Söderberg med titeln: ”Tre kvinnoöden”.

Återigen blev vi påminda om hur viktigt det är att tygla vårt ”städ-dille”, att inte slänga gamla brev och anteckningar från våra gamla anförvanter, utan istället vårda dem ömt. I all sin enkelhet är de värdefulla tidsdokument och kanske också allt som dessa människor efterlämnat till sin eftervärld. ”Gamla papper” kan också tjäna som grund för artiklar i föreningens årsböcker, med Marianne Söderbergs föredrag som inspirationskälla.

 Kjell tackar Marianne Söderberg för en intressant och gripande föreläsning

Släktforskningens dag
lördagen den 19:e mars på Svedala bibliotek,
mellan klockan 10.00 och 14.00.

Då fanns det möjligheter att få information om släktforskning och att själv prova på hur man via nätet kan släktforska.
Ett föredrag om släktforskning hölles mellan klockan 11.00 och 12.00.
Arr: Föreningen Svedala-Barabygden och Svedala Bibliotek.

Medlemsmöte

Måndagen den 11:e april, klockan 19.00, samlades vi återigen för ett medlemsmöte på Församlingshemmet i Svedala.

Vår gäst var Sune Brobeck som också blev vår ciceron på en tågresa utmed den numera nedlagda järnvägen mellan Trelleborg och Lund.

Med hjälp av gamla bilder gjorde vi 51 år efter linjens nedläggning uppehåll på en del av dess stationer, varvid vi dröjde oss kvar extra länge vid stationen i Bökeberg.

Det blev en trevlig kväll, om än lite vemodig med tanke på hur välplacerad denna järnväg hade varit idag med den växande pågatågstrafiken.

Naturvandring

Söndagen den 8:e maj var det åter dags för vår traditionella naturvandring, under ledning av den alltid lika kunnige Per Blomberg. I år besökte vi det område söder om Yddingesjön som Per skrivit om i vår senaste årsbok.

Vid denna tid står naturen i sin vackraste vårskrud.
Likt tidigare år är detta ett samarrangemang mellan vår förening och Svedala naturvårdsförening.

Vårutflykt till Gavnö Slott på Själland

Lördagen den 28:e maj gav vi oss ut på en dagslång vårutflykt till Gavnö Slott på Själland. Vi hade således i år bytt ut vår traditionella ”höstresa” mot en ”vår-resa”, mycket beroende på att slottsparken kring Gavnö Slott kom i allra bäst till sin rätt i övergången mellan vår och försommar, en årstid då allt står i sin fagraste blom.

Vi samlades på Sporthallens parkering klockan 08.45, för avfärd med buss klockan 09.00.
Klockan 10.45 ankom vi till ”Kro Karetmagerens Hus” vid Naestved, där vi intog lunch bestående av: Glaserad skinka med senap och farin, grönsaker, kokt potatis och madeirasås. Till efterrätt avnjöt vi glass med päron och chokladsås.
Klockan 12.15 fortsatte vi mot Gavnö Slott.
Under ett par timmar strövade vi sedan runt på egen hand, efter eget tycke och intresse. Slottet är ett rokokoslott och innehåller Nordeuropas största porträttsamling med gott och väl tusen målningar, förutom en stor samling antikviteter. Dess färgstarka slottskapell från 1400-talet, byggt av drottning Margareta, är i högsta grad värt ett besök. I slottet finns dessutom en specialutställning med Kgl. Dansk Flora danica. Slottsparken anses vara Danmarks vackraste park, med mer än en halv miljon blomsterlökar!!! Här finns vidare ett fjärilshus med mer än 600 fjärilsarter, ett slottsbryggeri med egna recept, en dockutställning m.m.

Klockan 14.30 samlades vi åter på Café Tulipanen (inom slottsområdet) för att tillsammans inta kaffe och äpplekaka med vaniljcreme-fraichesås.

Klockan 15.15 var det dags för hemfärd till Svedala.

Mölledagen

Söndagen den 3:e juli, mellan klockan 13.00 och 16.00, var det dags för vår traditionsenliga och uppskattade ”mölledag” vid Aggarps kvarn och möllaregård. Denna helg försiggick också ”Svedala marknad”. Dessa två arrangemang kompletterar och kontrasterar varandra alldeles utmärkt.
Aggarps kvarn är ju på utmärkt promenad- eller cykelavstånd från Svedala centrum.

I vanlig ordning erbjöds vi visning av kvarnen och i möllaregården, med sin vilsamma trädgård, serverarde vi ”äggakaga” och/eller ”kaffe med dopp”.
Även i år underhöll Bengt Anderberg i trädgården, på allmän begäran också försedd med mikrofon och högtalare.

Minnesstund – Hjalmar Gullberg
Söndagen den 14:e augusti, klockan 14.00,
arrangerade vi en minnesstund nedanför ”vita huset” vid Bökebergsslätt, med anledning av att det i år är 50 år sedan Hjalmar Gullberg gick bort. Denne nationellt berömde diktare och ledamot i Svenska Akademin levde sina sista år i detta vackra hus vid Yddingen.
Författaren och bibliotekarien Bo Gentili höll ett utomhusföredrag med utgångspunkt från sin artikel om Gullberg i vår årsbok 2011. Dessutom läste hans hustru, Ebon Gentili, några dikter.

Fotoutställning på Veteran & motorloppismarknad 
Lördagen den 27:e augusti, klockan 09.00 till 16.00, var det ”Veteran & motorloppismarknad” på Stortorget i Svedala, med ”Finbils-parkering” längs Storgatan.
Vår förening deltog med en liten fotoutställning.

Guidad vandring i Landskrona
Söndagen den 11:e september,
klockan 13.00 till 14.30,
hade vi bokat in en guidad vandring i Landskrona. Under cirka en och en halv timme vandrade vi runt i centrala Landskrona där våra guider berättade om stadens kulturhistoria, gator och byggnader. Det är nog många som inte visste så värst mycket om denna medeltida stads historia.

Släktforskningsdag
Gör en egen liten släktbok – från idé till färdig inbunden bok

Lördagen den 17:e september, klockan 10.00 till 14.00,
arrangerade FSBB en släktforskardag på församlingshemmet i Svedala för såväl för nybörjare som för mer erfarna.

Föredrag hölls av
Anders Larsson och Helge Olsson och titeln på föredraget var:

”Gör en egen liten släktbok – från idé till färdig inbunden bok”


Öppen mölla” i Aggarp

Söndagen den 18:e september.
Mellan klockan 13.00 och 16.00 hade vi servering i möllarbostaden, där vi övnjöt kaffe med äpplekaka och vaniljsås.

Digerdöden
Dick HarrissonFöreläsning av historieprofessorn och författaren Dick Harrison

Tisdagen den 4:e oktober, klockan 19.15, gästades Svedala Föreläsningsförening av den välkände historieprofessorn och författaren Dick Harrison. Denna första föreläsning på höstsäsongen var ett samarrangemang med Föreningen Svedala-Barabygden.
Dick Harrison föreläste om digerdöden, en katastrof som vi alla hört talas om, men som vi kanske inte visste så mycket om.
Digerdöden drabbade Sverige och Skåne år 1350 och är den största katastrof som någonsin drabbat vår del av världen. Föreläsningen handlade om denna katastrof och om hur människorna hanterade den. Hur dog folk? Vilka botemedel försökte man använda? Hur förklarade man denna katastrof? Vilka syndabockar sökte man efter?
Dick Harrison besitter inte endast stor kunskap, utan är också en engagerad och mycket uppskattad föreläsare, och var väl värd att lyssna på.

Burlövs gamla prästgårdBurlövs gamla prästgård och hembygdsmuseum
Lördagen den 8:e oktober, klockan 14.00, besökte vi Bara härads hembygdsförening. Vi samlades vid Burlövs gamla kyrka. Intill denna ligger Burlövs gamla prästgård som sedan början av 1900-talet är hembygdsmuseum. Det är en helt fantastisk känsla att vandra runt i de gamla bostadsrummen, känna atmosfären och få känslan av att tiden stått stilla sedan 1700-talet.

Efter att ha besett prästgården drack vi kaffe, varefter vi besökte kyrkan intill. Vi fick kunnig och entusiastisk guidning av medlemmar i Bara härads hembygdsförening.

Bilder från Sture Falheds fotodonation

Måndagen den 7:e november, klockan 19.00, arrangerade vi ett medlemsmöte i församlingshemmet i Svedala. Jan Anders Persson och Kjell Bergman kom då att visa bilder från Sture Falheds fotodonation, med tonvikt på 1940-talet. I vår uppordning och katalogisering av denna samling har vi nu kommit fram till Sture Falheds egna bilder efter det att han övertog ateljén. Han arbetade dock inte endast i ateljén, utan begav sig också ut på olika platser i Svedala med sin kamera. Det är intressanta bilder från Svedala för drygt 60 år sedan.