Genomförda program 2010

web_Koket1910Anderslövs museum
Måndagen den 15:e februari, klockan 18.30, startade vi det nya året med ett besök hos Kulturgruppen Anderslöv och deras museum i det gamla kommunalhuset vid torget i Anderslöv.

Det är ett helt fantastiskt museum som innehåller ”allt mellan himmel och jord”.
Där fanns inventarierna från den gamla lanthandeln i Ugglarp, skolinventarier, ett hemvärnsmuseum, ett datormuseum och mycket, mycket annat. En del av samlingarna är inrymda i de gamla arrestlokalerna. Kulturgruppen Anderslöv är en entusiastisk skara, varav några kommer att förevisa samlingarna för oss. Detta museum i vår grannort är i allra högsta grad värt ett besök, det avviker på många sätt från andra lokalmuséer.
Vi började vårt besök i församlingshemmet, sidan om det gamla kommunalhuset, i hörnet Landsvägen-torget, varefter vi delades upp i tvågrupper, eftersom museet var lite ”komprimerat” här och var.
Besöket avslutades med ”kaffe med dopp” i församlingshemmet, vilket bekostades av vår förening.

Årsmöte och snapphanar

Lars LundbergÅrsmötet 2010 avhölls på Svedala församlingshem
den 15:e mars.

Ett 80-tal medlemmar hade infunnit sig. Styrelsen från det gångna verksamhetsåret omvaldes i sin helhet.

Efter årsmötesförhandlingarna blev det något av en ”kunskapsfest” när Lars Lundberg från Kulturen i Lund föreläste om de många krigen på 1600-talet och om myt och verklighet kring snapphanarnas aktiviteter. Han är en verklig talang på att förena gedigen kunskap med underhållning.

Naturvandring i Torup

bokskogSöndagen den 25:e april är det åter dags för vår traditionella naturvandring, under ledning av den alltid lika kunnige Per Blomberg, i samarbete med Svedala naturvårdsförening.
I år är det dags för en vandring i Torup, utifrån Pers artikel i vår senaste årsbok.
Vi hoppas att våren då äntligen har infunnit sig. ”Naturanpassade” skodon och kläder anbefalles. Var och en tar med egen fika, allt efter eget behag.

Samling kl. 10.00 vid Sporthallens parkering i Svedala för samåkning, eller nedanför (bakom) Magasinet i Torup.
Ingen föranmälan. Eventuella frågor till Mats Olsson, tel. 40 26 29

 

domkyrkanStadsrundvandringar i Lund

Enligt många medlemmars önskemål anordnar vi två stadsrundvandringar i Lund, under ledning av museipedagog Lars Lundberg från Kulturen.

För de som bevistade årsmötet är han välbekant.
Vi delade upp rundvandringarna på två tillfällen, för att grupperna inte skulle bli alltför stora och svårhanterliga i Lunds smala gator och gränder:
 
Söndagen den 30:e maj, klockan 12.00
och
Onsdagen den 2:a juni, klockan 19.00
 

Mölledagen

Söndagen den 4:e juli, klockan 13.00-16.00, var det så åter dags för vår årliga mölledag.
Enligt hävdvunnen ordning kunde besökarna avnjuta äggakaga och/eller kaffe med dopp.
Övriga begivenheter följde också traditionen, i form av ”öppet hus” i kvarnen och möllaregården, tipsrunda, bokförsäljning m.m., den sociala samvaron inte att förglömma.

Väv- och bagarstugan i Vismarlöv

honungsöndagen den 22:e augusti.
Vi samlades vid Väv- och bagarstugan i Vismarlöv, där Morgan hade en kort genomgång av programmet, varefter färden gick till Vismarlövs Bed där parkeringsplatser anordnats.

Vandringen kom att innehålla allt från rena fakta till motsatsen.  Därefter var en liten utställning arrangerad i Vismarlövs Väv- och bagarstuga med gamla ting från bygden. Där kunde man också köpa en kopp kaffe med nybakade bröd eller kakor.

Höstutflykt

Söndagen den 5:e september var det dags för årets höstutflykt. Denna gång ställdes färden mot Hägghult och Broby i nordöstra Skåne. Vägen var lång, därför tog också utflykten lite längre tid än vanligt.

Vi samlades klockan 08.15 vid Sporthallen i Svedala, för avfärd klockan 08.30.

konstKlockan 10.30 anlände vi till Svarta Bergen i Hägghult, där man sedan långt tillbaka har brutit den exklusiva och eftertraktade svarta graniten (även benämnd ”diabas”). Halva gruppen drack förmiddagskaffe med fralla i Glimåkra, medan den andra hälften intog motsvarande förtäring i Hägghult.

Under tiden som förmiddagskaffet intogs började de två guiderna berätta historien om Svarta Bergen, varefter guidningen fortsätte på platsen ifråga.

Klockan 12.15 lämnade vi Svarta Bergen och anlände till Broby Gästis klockan 12.45. Där tog vi lunch, bestående av ”snapphanestek” (fläskstek) med dansk sockerpotatis, äpple, plommon, snapphanesås och sallad. Till detta drack vi lättöl eller vatten. Vi avslutade med kaffe och småbröd.

Mellan klockan 14.00 och 15.30 besökte vi Broby Hembygdspark, där en guide berättade om vad som finns i parken, varefter vi såg oss om i stugorna på egen hand. Vi avslutade besöket med eftermiddagskaffe och paj.

aggarpminiÖppen mölla

Söndagen den 19:e september,
mellan klockan 13.00 och 15.00, hade vi ”öppen mölla” vid Aggarps kvarn.

Det blev också kaffeservering till ett ”facilt” pris.

2222Bilder av det gamla Svedala

Måndagen den 18:e oktober, klockan 19.00,
hade vi medlemsmöte på Församlingshemmet i Svedala, varvid Mats Olsson och ordföranden visade bilder från det gamla Svedala.

Denna gång blev det inte så många personporträtt, utan mera av gatubilder, vägar och byggnader i
Svedala med omnejd under svunna tider.

Arbetet med boken om Sturup

Måndagen den 8:e november, klockan 19.00, hade vi ännu ett medlemsmöte, denna gång i Värbygården i Bara. Här var ett lysande tillfälle att få lyssna till Lars-Åke Holst när han berättade om sitt arbete med sin bok om Sturup som utkommer några veckor senare. Lars-Åke är en mycket god och entusiastisk berättare som i allra högsta grad var värd att lyssna på.

Trivselkväll på Åstradsgården

Tisdagen den 9:e november, klockan 19.00 på Åstradsgården, var det ”Trivselkväll” på temat ”Mårten gås” med föredrag och kaffeservering med hembakat.