Genomförda program 2016

”Torups röda blomma”
Den 1 februari gästades vi av Eva Roos Davidsson som höll ett föredrag hon kallar ”Torups röda blomma”. Vänskapen mellan

Selma Lagerlöf och Henriette Coyet. Ett föredrag baserat på deras korrespondens.

 

Årsmöte
Årsmötet avhölls måndagen den 7 mars  2016 kl 19.oo. Vi samlades i Naverlönnskolan  till sedvanliga mötesförhandlingar och efter årsmötetunderhöll Bo Hagström, känd från ”Solens mat” på TV oss. Vid årsmötet avgick  Göran Kleander och Jan A Johansson från styrelsen och till nya i styrelsen valdes Bertil Bengtsson och Morgan Lewin. Göran blev  utnämnd till hedersmedlem

DSCN3957 - Copy

 

Söderslättskvinnor
Torsdagen den 17 mars var det föreläsning om Söderslättskvinnor. Föreningen Femnet har grävt i källorna och lyftt fram kvinnoöden ur den historiska glömskan.Arrangemang i samarbete med Svedala Bibliotek

 

Släktforskningens dag
På Släktforskningens dag lördagen den 19 mars som hölls mellan kl 10.00 och 13.00 i Klågerups Bibliotek  och hade temat ”Hur börjar jag forska mm”

 

Besök på Lassons traktormuséum
Lördagen den 16:e april, klockan 13.00 till 15.00, arrangerade vi en guidad rundvandring i Tor Lassons Traktormuseum på Skogvaktarevägen 47-24 i Ystad Sandskog.
Eftersom få deltagare anmälde sig blev besöket inställt.

 

Valborgsfirande
Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med Svedala Manskör som arrangörer. Föreningens valborgs-grupp hade dukat upp för kvällsfika med våfflor men förra årets succé upprepades tyvärr inte trots att många fanns på plats i det fina vårvädret.

20160430_200439

20160430_200230

 

Byavandring i Svedala
Måndagen den 16:e maj arrangerade vi en byavandring i Svedala.

Byavandringen i Svedala centrum samlade drygt 40 intresserade och Mats guidade gruppen bland annat längs Kyrkogatans intressanta hus.

 

Nationaldagen
Nationaldagen den 6:e juni firade vi genom att delta i paraden och arrangemangen på Stortorget. 

DSCN3990

 

Skånska möllors dag
Den 3 juli mellan kl. 13.00 och 16.00 var det dags för den traditionella Mölledagen vid Aggarps kvarn. Kvarnen visades och på grund av frisk vind fick möllegänget vingarna att snurra. Tändkulemotorn startades också till entusiasternas förtjusning. I möllarens trädgård hade det dukats med hembroderade dukar och gammal kaffeservis.  Gillesbandet spelade medan drygt hundra gäster blev serverade kaffe med äggakaka och hembakade kakor.
Besökarna kunde också se hur man flätar en pilekorg eller hur smeden formade det heta järnet till en krok eller ett löv. Dessutom kunde man se några ovanliga hönor eller se när kaniner hoppa över hinder.

DSCN3753

DSCN4044

DSCN4048

20160703_134913

20160703_134907

 

Qulturrunda

2016 har utlysts som Hembygdens år i hela Sverige.

Hembygdens år 2016_300dpi

Därför anordnades en s.k. Qul-tur-runda i Bara härad söndagen den 7 augusti kl 10-18.

Sex olika föreningar visade på olika platser sina museer och hembygdsgårdar, medan vår förening var i Hyby för att berätta om och visa Hyby gamla och nya kyrka samt lite ortshistoria. Vi  visade och berättade också om Sture Fahlheds fotosamling. Föreningen bjöd besökarna på kaffe och hembakade kakor.

 Lite kort om de övriga arrangemangen;

  • Bara Härads hembygdsförening visade Burlövs gamla prästgård,
  • Burlövs Mölleförening tog emot vid Kronetorps Mölla,
  • Hembygdsföreningen i Lomma kommun visade Bjersunds tegelbruksmuseum
  • Lomma Museiförening öppnde sina lokaler i Kraften och visade där en utställning av Lomma genom vykort
  • Staffanstorps hembygdsförening inbjöd till öppet hus på Åstradsgården, där det bland annat visades en skomakerisamling och konst.

 

Nyvangs gamleby vid Holbaek i Danmark

Lördagen den 10 september var det höstens utflykt. Än en gång besökte vi Nyvangs gamleby vid Holbaek i Danmark.Temat för dagen där är ”Skördefest på farfars tid”.

Vi åkte i två fulla bussar, dvs  totalt 100 personer.

Avfärd kl. 9.30. och framme i Nyvang c:a 11.00, efter att ha kikat runt lite så samlades vi för ”frokost-buffe” (danskarnas lunch).

Eftermiddagen var sedan helt fri för att på egen hand ta del av områdets olika hus, utställningar och aktiviteter. Klockan 15.30 var det samling vid bussarna för hemfärd.Här fanns allt från mueer till Caféer


H
är tröskas det som förr


T
jurar av lite ovanliga raser visades upp och bedömdes av kritiska domare.


G
amla bilar kunde beskådas lite överallt, här vid den gamla brandstationen.


V
arför inte ett smakprov på kryddat brännvin.


Hantverkare visade upp både gammalt och nytt hantverk. Det nya var bl.a. denna väska gjord av gamla kaffepåsar.


Man kunde också ta en liten lungn stund i den lilla kyrkan på området.

 

Föreningen arrangerade Öppen kvarn söndagen den 18 september. Aggarps kvarn var öppen och Nisse och möllegänget såg till att vingarna snurrade och visade upp den för intresserade.


Efteråt smakade det gott med kafe och äpplekaka med vaniljsås i möllarbostaden.

 

Besök på Scoutmuseet i Malmö – den 10 alternativt 11 oktober kl 19.00. Roland Hansson tog emot drygt 20 intresserade medlemmar och visade museet på Hantverkaregatan 6A i Malmö (ligger mellan S.t Knuts torg och Pauliskolan).  Ett litet museum, men med en stor samling intressanta saker.

 

Den 7 november – bilder från kulturmiljöer i kommunen.  Mats hade letat i arkiven och visade gamla bilder därifrån. Kaffe serveras.

 

Boksläpp av senaste Årsboken är som vanligt de 1:e advent. I år släppte vi även en nyutgåva av Nils Fredrikssons memoarer.

I år hade julmarknaden flyttat ut på torget vilket var en mycket lyckad förändring.

 

Här kan du se våra arrangemang från 2013 >>
Här kan du se våra arrangemang från 2012 >>
Här kan du se våra arrangemang från 2011 >>
Här kan du se våra arrangemang från 2010 >>
Här kan du se våra arrangemang från 2009 >>
Här kan du se våra arrangemang från 2008 >>

Lämna en kommentar